Diviziuni și Subdiviziuni

Laborator

 

I

 

Șef secție Aliona Chiriac

LABORATORUL CLINIC-DIAGNOSTIC

Laboratorul clinic diagnostic  este o subdiviziune de diagnosticare medicală a IMSP SR Ungheni. Serviciul de laborator a instituției este organizat odată cu deschiderea spitalului.

 

 Laboratorul este dotat cu echipament de ultimă generaţie, performant, de înaltă acurateţe şi precizie şi oferă o gamă diversă de analize, adaptată profilului secțiilor spitalului pe care le deserveşte. Rezultatele sunt certificate de controale interne şi international, care confirmă calitatea analizelor medicale efectuate în cadrul laboratorului.Laboratorul este acredidat în conformitate cu cerințele standardului internațional ISO 15189 «Laboratoare medicale. Cerințe pentru calitate și competență».


Analizele se efectuează în mod planificat şi în regim de urgenţă (1-2 ore) datorită echipamentului modern, atît pacienţilor din spital, cît şi celor din ambulator.

 Laboratorul Clinic Diagnostic este structurat pe 5 departamente

-biochimie,

-hematologie,

-clinică generală,

-serologie,

-imunologie

-investigații urgente.
 

Spectrul de metode cuprinde pînă la 70 tipuri de analize, inclusiv metode hematologice, biochimice și general clinice performante ce reflectă starea indicilor metabolizmelor proteic, glucidic, lipidic, hidro-salin și hemostazic.

   Serviciul de laborator este dotat cu echipament performant: analizatoare biochimice și imunologice automate, analizatoare pentru determinarea concentrațiilor de ioni (sodiu, potasiu) și echilibrul acido-bazic, analizatoare automate hematologice 5 dif, semiautomat de coagulogramă ce permite investigarea la nivel contemporan al pacienților.La momentul dat, în cadrul serviciului de laborator activează medici de laborator,biologi medicali și felceri laboranți ce dispun de categorie de calificare.

Program de lucru:

 • Program policlinică: luni-vineri: 8:00-18:00; sâmbată: 08:00-13:00;
 • Recepția materialului biologic:trebuie colectate până la orele 10:00;
 • Eliberarea rezultatelor: termenul de eliberare a rezultatelor este diferit în funcție de investigație;
 • Programarea pentru analize de laborator nu este obligatorie.
 •  

  In anul 2022 în incinta laboratorului ftiziatric a fost deschis filială a laboratorului de confirmare a investigatiilor HIV la analizatorul GeneXpert System (Sistem automatizat, destinat investigațiilor molecular-biologice, bazat pe tehnologia brevetată de executare a tuturor etapelor PCR în timp real în interiorul unei bucle închise/cartuș).

   

   

  Chiriac Aliona -șef interimar al laboratorului clinic-diagnostic cu categoria 1 de calificare

   Master,,Biologia și Psihologia sănătății” facultatea de Biologie și chimie

 

 

11

I

Contacte

 • Orele de activitate 8:00 -16:00

   Tel 0236 2 02 09

Formular