ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HEPATITEI

W

Ziua Mondială a Hepatitei (ZMH) este marcată anual, la 28 iulie, și prezintă o oportunitate excelentă de a intensifica eforturile naționale și internaționale privind eliminarea hepatitei, de a încuraja și implica populația în acțiuni de prevenire, diagnostic și tratament și de a sublinia necesitatea unui răspuns global mai mare.

Data de 28 iulie a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B, a dezvoltat un test de diagnostic și un vaccin împotriva hepatitei virale B.

Tema evenimentului pentru acest an este „O viață, Un ficat – Protejează ambele!” și promovează urgența eforturilor de testare, tratament și vaccinare, necesare în eliminarea hepatitelor virale ca o amenințare pentru sănătatea publică, până în anul 2030.

Totodată, această campanie promovează sporirea gradului de conștientizare privind hepatitele virale, inclusiv rolul major al ficatului în procesele metabolice din organism; riscurile ascunse ale hepatitei și importanța cunoașterii statutului de hepatită.

Toate acestea, în cele din urmă, vor contribui la o viață calitativă, sănătoasă și longevivă.

La nivel mondial, 300 de milioane de persoane traiesc cu hepatita virala, fara sa cunoasca acest lucru. Daca aceste persoane nu sunt diagnosticate si nu primesc tratamentul potrivit, pot transmite boala, vor continua sa sufere si multe vieti vor fi pierdute.

Unele tipuri de hepatită  pot fi prevenite prin vaccinare,teste de diagnostic,medicamente și campanii de informare.

În republică, conform datelor statistice, în anul 2022 au fost înregistrate în total 1997 cazuri (a.2021-1888 cazuri) de hepatite virale, inclusiv 29 (1,4%) (a.2021-45 (2,3%)) cazuri forme acute și 1969 (98,6%) (a.2021-1843 (97,8%)) cazuri forme cronice.

Din totalul 1997 cazurilor de hepatită virală acută și cronică înregistrate în anul 2022: 1972 (98,7%) cazuri sunt hepatite virale B, C și D, 3 (0,2%) cazuri hepatită virală A, 1 (0,05%) caz de hepatită virală E și 21 (1,05 %) cazuri de alte hepatite virale. Indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 10,6 cazuri la 100 mii populaţie în anul 2004 până la 0,16 în anul 2022, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 2,95 cazuri până la 0,48 cazuri și prin hepatita virală D co-infecție și suprainfecție – de la 0,22 cazuri până la 0,06 cazuri.

Începînd cu luna octombrie 2020, este implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic (TRD), sporind accesibilitatea populației la testare. În anul 2022 au fost testate cu TRD la hepatita virală B – 55688 persoane, la hepatita virală C - 49554 persoane, dintre care 1993 (3,58 %) și 2190 (4,4 %) respectiv, au avut rezultatul pozitiv. Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale.

Pentru populație:

 O viață, Un ficat - Protejează ambele: Testează-te!

Majoritatea persoanelor care trăiesc cu hepatită nu cunosc că sunt bolnave și ajung in stadii tardive ale maladiei, cu instalarea complicațiilor ireversibile. Astfel, diagnosticul precoce al hepatitei virale B și C este esențial în cunoașterea statutului și inițierea timpurie a tratamentului și îngrijirilor eficace. 

Ficat sănătos = Viață sănătoasă!

 O viață, Un ficat - Protejează ambele: Vaccinează-te împotriva hepatitei virale B!

Manifestarea simptomelor hepatitei virale B apare, de cele mai multe ori, când boala avansează. Astfel, cea mai bună modalitate de a te proteja pe tine și pe cei dragi și de a preveni consecințele grave ale acesteia, inclusiv cirozei hepatice și carcinomului hepatocelular, este să previi infecția prin vaccinare.

Dacă ești nevaccinat – adresează-te la medic și vaccinează-te împotriva hepatitei virale B!

 O viață, Un ficat - Protejează ambele: Tratează-te!  cu preparate antivirale este eficient în stoparea replicării virusului B și vindecarea persoanelor cu hepatită virală C, fiind disponibil și gratis. Astfel, dacă ți s-a stabilit diagnosticul de hepatită virală B și/sau C, adresează-te la medic pentru a beneficia de îngrijire și tratament eficient.

D
Video

Contacte generale

Adresa
3606, r-n Ungheni, or. Ungheni, str. Natională, 37

Anticameră

0236 251 49

Email

srungheni@ms.md

Formular